Vakantie! Als we dat woord horen, klinkt het voor merendeel van de mensen als muziek in het oor. Wie houdt niet daarvan? Om zo een vakantie gezelliger te maken, kan er een reisje eraan gekoppeld worden. Maakt nou niet uit als die reis goedkoop, duur, dichtbij of ver is. Hedendaags is een reis niet meer zo uitgebreid en vreugdevol, omdat er nu een andere term is die steeds populairder wordt en zeer ontmoedigend is voor de vakantie. De term is het coronavirus. Corona voelt hedendaags als een doorn in het oog aan. Ik ben Thijs en zal het vandaag hebben over mijn reiservaringen gedurende deze coronapandemie.

Corona

Vakantie is een heerlijke tijd, maar vakanties zijn vaak niet zo gezellig wegens de Corona-pandemie. Het is je niet onbekend dat er nu een pandemie is, die ergens in eind 2019 is begonnen en tot nu toe veel landen heeft geteisterd. Corona, een term die in de geschiedenis zal worden opgenomen. Een andere benaming van deze ziekte is COVID-19.

In de praktijk worden beide termen door elkaar gebruikt. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat gemakkelijk verspreid kan worden door in aanraking te komen met een besmette persoon. Deze ziekte is zeker dodelijk en heeft wereldwijd een aantal miljoenen doden veroorzaakt. Dus je weet dat het een kwestie is van zowel nationaal als internationale beveiliging. Diverse wetenschappers hebben geprobeerd om een medicijn voor deze ziekte te ontwikkelen. Er zijn verschillende vaccinaties op de markt, maar je hoort ook tegelijkertijd dat ze niet eenieder treffen. Je hebt altijd pechgevallen, waarbij de vaccinaties bijwerkingen hebben en zo dan worden afgeschaft.

Algemene Corona-maatregelen

Omdat corona een dodelijk ziekte is, zullen overheden en regeringen alles doen om de ziekte onder controle te krijgen. Als je een reis maakt naar een bepaald land, waar het coronavirus zijn grip heeft, zal je ook doelwit zijn van de getroffen maatregelen. Als je op reis was in land zoals Suriname bijvoorbeeld, zou je ook de volgende Corona-maatregelen in acht moeten nemen:

 • In het openbaar mond- en neuskapje ophebben
 • Twee meters afstand van elkaar houden
 • Geen handdruk geven en/of omhelzen
 • Samenscholingsverbod
 • Geen feestjes
 • Regelmatig handen ontsmetten
 • Uitgaansverbod

Deze waren enkele maatregelen, die de gezelligheid van mijn vakantie hebben ontnomen. Je kunt niet ergens op reis gaan waar er een uitgaansverbod is en verwachten dat het gezellig zal zijn.

Een andere eigenschap van de pandemie, is het aantal golven. Een golf is een periode waar je ineens een stijging hebt van het aantal besmette personen. Je kunt een hoger dodental als gevolg daarvan hebben. De overheden en regeringen zullen dan strengere maatregelen treffen, die weer de gezelligheid van jouw vakantie zullen betasten.

Corona-symptomen

Een van de ergste maatregelen die je kunt meemaken tijdens jouw reis is totale lockdown. Het woord zegt je al alles. Gewoonweg thuis geïsoleerd blijven. Je hebt naast het aspect van genieten tijdens jouw reis, ook vrees dat je besmet kan raken met het virus. Je weet dat het al een dodelijk ziekte is. Enkele symptomen van Corona kunnen zijn:

 • Koorts
 • Droge hoest
 • Vermoeidheid
 • Pijn in het lichaam
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Aangetast smaak- of reukvermogen
 • Kortademigheid of ademhalingsproblemen

Als je de bovengenoemde symptomen vertoont, wil dat niet zeggen dat je besmet bent met het Coronavirus. Een swap bij een medische instantie kan alleen bevestigen dat je besmet bent. Je zou dus ver van een persoon moeten blijven, die de symptomen van Corona vertonen, ongeachte die persoon niet besmet is. Zodoende bescherm je jezelf en anderen om verder besmet te worden. Je kunt natuurlijk een heel goede weerstand hebben en het virus verslaan. Stel dat je iemand verder het virus overdraagt en die een zwakke weerstand heeft. Wat dan? Stel dat je het niet haalt, nadat je besmet bent geraakt. Lijken van Corona-patiënten worden in andere landen gewoon gedumpt.

Quarantaine

In de quarantaine belanden is een ander maatregel die onsmakelijk is en bijna lijkt op een lockdown. Je blijft dus geïsoleerd in een kamer nadat een swap is uitgevoerd om na te gaan of je besmet bent. Meestal gebeurt dit als je bewust of onbewust in aanraking bent gekomen met een Corona-patiënt. Zoals eerder aangehaald moet je dus ver blijven van iemand die symptomen van de ziekte vertoont.

Tot slot is het belangrijk dat je de selectie van de plaats van bestemming doordacht is. Indien de reis naar het buitenland is, kun je best wel op het internet opzoek gaan naar informatie over de Corona-situatie en de maatregelen. Op die manier zal het geen verrassing voor je zijn als je iets niet kan doen, wat je dolgraag had gepland tijdens jouw reis. Veel plezier, indien je toch op vakantie zult gaan en wees vooral voorzichtig!